De Warren inspireert Gemeentelijk Aanjaagteam Wooncoöperaties

Er komen nog 3 kavels bij voor Wooncoöperaties op Centrumeiland

Er komen nog 3 kavels bij voor Wooncoöperaties op Centrumeiland

Door: Chandar van der Zande

Op donderdag 28 maart was De Warren uitgenodigd om samen met Copekcabana het vers opgerichte Actieteam Wooncoöperaties te inspireren vanuit de praktijk. Dit team onder leiding van voormalig Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest heeft als doel om de ontwikkeling van meer wooncoöperaties aan te gaan jagen en er voor te zorgen dat deze vorm van ontwikkelen een grotere speler wordt op de Amsterdamse woonmarkt. In opdracht van de huidige wethouder, Laurens Ivens, is de wooncoöperatie en het stimuleren hiervan opgenomen in het collegeakkoord van 2018. Hiermee zet hij de lijn voort die hij met de eerste 3 pilots voor wooncoöperaties welke hij had is gestart in 2017 met het kavel op Centrumeiland. In de tussentijd is het Archimedesplantsoen ook uitgegegeven en wordt er nu gekeken naar nog meer locaties. Tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk dat alleen op Centrumeiland er al 3 extra locaties bij zullen komen.

Adri Duivesteijn luistert naar Clemens Mol (!Woon) die de internationale context schetst

Adri Duivesteijn luistert naar Clemens Mol (!Woon) die de internationale context schetst

De middag werd ingeleid door Adri Duivesteijn, de nestor en geestelijke vader van de wooncoöperatie in Nederland. Eerst als wethouder in Den Haag en later als kamerlid heeft Adri zich de laatste decennia ingezet voor huisvestingsvraagstukken en langzaam aan steeds meer in de richting van zelfbouw, en coöperatief ontwikkelen. Het was mooi om te horen dat hij onder de indruk was van ons werk met De Warren. Er is in de tussentijd een vervolgafspraak ingepland met het actieteam. als ervaringsdeskundigen en als enige partij die alle stappen al aan het doorlopen is in Amsterdam hebben we veel expertise opgedaan en kennis gegenereerd die we graag delen om de ontwikkeling van de wooncoöperaties die komen te vergemakkelijken en te stimuleren.

Het nu al beroemde kwadrant van de “vormen van wooncoöperaties” in Nederland. De Warren is de enige die en zelf ontwikkeld, beheert en eigenaar is van een nieuwbouw pand

Het nu al beroemde kwadrant van de “vormen van wooncoöperaties” in Nederland. De Warren is de enige die en zelf ontwikkeld, beheert en eigenaar is van een nieuwbouw pand

Ook huurders met een lager inkomen willen hun eigen leefomgeving vorm geven. Tot de introductie van de wooncoöperatie werd die mogelijkheid alleen geboden aan mensen met een grote portemonnee, via zelfbouw of Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Ook huurders met een lager inkomen willen hun eigen leefomgeving vorm geven. Tot de introductie van de wooncoöperatie werd die mogelijkheid alleen geboden aan mensen met een grote portemonnee, via zelfbouw of Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Joey Hodde