[Blog] In 2 maanden met meer dan 50 mensen naar een Voorlopig Ontwerp

Blog 50 mensen.png

Door Chandar van der Zande

We begonnen in september met het ontwerpen van onze eigen woondroom. Met een groep van meer dan 50 toekomstige bewoners gingen we aan de slag. We begonnen met een eerste programma van eisen, er waren kavelregels en we hadden een sterke visie voor wat De Warren zou moeten worden: Een duurzame plek, waar we samen gaan leven en waar de kracht van de groep floreert, een plek waar we voor elkaar kunnen zorgen en waar we spullen, ruimtes en faciliteiten delen om een grote woonkwaliteit te realiseren. We zijn in twee maanden tijd van het abstracte nu steeds verder naar de concretisering gekomen.

IMG_3948.jpg

De eerste sessie ging  over onze visie, gedeelde waarden, en hoe deze vertaald konden worden in een pand. In de tweede ontwerpsessie gingen we de vraag aan hoe we wilde samenleven. Wat de verhouding privé en collectief is, welke functies we in het pand wensen te hebben en welke elementen we wel en niet willen delen, met hoeveel mensen dan, om welke redenen? Een goede voorbereiding en een gedreven, positieve groep maakte dat we met meer dan 35 mensen konden ontwerpen. Alle input werd meegenomen door onze architecten, en iedere keer vertaald in eerste ontwerpconcepten. De derde sessie ging over duurzaamheid en hiervoor hadden we een trade-off spel ontwikkeld waarbij mensen moesten kiezen tussen oplossingen die verschillend scoorden op het gebied van duurzaamheid, ruimte en kosten. Wilden mensen een beetje extra betalen voor een beetje meer duurzaamheid? En wilden mensen best ruimte opgeven voor een installatie of isolatie die onze duurzame ambities waar zouden maken?

IMG_4127.jpg

Na drie sessies kregen we het schetsontwerp onder ogen. Sterker nog, we kregen drie varianten te zien, zodat we voldoende beeld hadden bij wat er allemaal mogelijk is, en er ook echt iets te kiezen viel. Met mentimeter, discussie en gesprek werd de feedback van de groep opgehaald. De meningen liepen wat uiteen tussen de verschillende mogelijkheden, maar welke richting had de voorkeur nu? We stuurden weer een survey uit via Google Forms om mensen hun mening te horen en hun voorkeur te laten aangeven. Op nummer 1 stond de Machu Pichu, een ontwerp dat het hele gebouw visueel en fysiek met elkaar in verbinding brengt. Maar er waren ook twijfels, want zou het niet te massaal zijn en was er voldoende mogelijkheid om in kleinere groepen bijeen te komen, op je eigen verdieping bijvoorbeeld? Het derde concept: Up The Rabbit Hill was duidelijk een tweede keus voor veel van de toekomstige bewoners.

IMG_4449.jpg

Tussen de ontwerpsessies door werd dit teruggekoppeld aan de architecten. Het bestuur had een visie geformuleerd waarbij de Machu Pichu leidend kon zijn, maar met kanttekeningen die allemaal aangepakt moesten worden in de volgende fase. In ontwerpsessie 5 werd dit allemaal teruggekoppeld, hoe hadden de architecten dit opgepakt? Was er gehoor gegeven aan de twijfels van de groep? Bij de presentatie van het nieuwe schetsontwerp hoorde de groep hoe Natrufied een vertaling had gegeven aan zowel de voorkeuren en twijfels van de groep. Het was heel stil en toen Boris zijn presentatie eindigde, barstte de groep los; klappen, fluiten en joelen viel hem ten deel. Een schot in de roos!

Met een duidelijke voorkeur voor een ‘mikado’ gevel die speels, biodivers en groen moest zijn sprak de groep zich ook uit voor een gebouw dat dit wil zeggen. We waren nu 6 weken op weg en er lag een ontwerp waar mensen zich in konden zien (samen)wonen leven, dansen, eten en spelen. De architecten hadden nu alle ingrediënten om te gaan tekenen aan het Voorlopig Ontwerp. Ze hadden slechts 1,5 week tot de volgende sessie.

A vs B.png

Dinsdagavond, 30 oktober 2018 zaten alle Warrenaren in de grote study op Surinameplein, dé plek waar 1 jaar en 1 maand daarvoor het startschot is gegeven voor het indienen van een plan voor de tender voor de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Nederland.  “Zouden ze een render hebben gemaakt?” Vroeg Chandar aan de groep tijdens het eten voordat ontwerpsessie 6 van start zou gaan.

Natrufied architect Boris startte zijn presentatie met de metafoor die hij eerder aan het bestuur had meegegeven: Je kunt niet én een mooie old-timer hebben én een moderne station wagen, je zult keuzes moeten maken, anders eindig je met een Volkswagen Golf: een beetje van alles, maar eigenlijk net niks. Ja, we moeten rekening houden met alle bezwaren en kanttekeningen , maar er moet een keuze op een ontwerp gedaan worden, er moet een richting gekozen worden. Boris was blij dat we dat hadden gedaan als groep én hij wilde rekening houden met de kanttekeningen.


Combi UTRH MP1.png


In de presentatie was direct te zien dat er weer een enorme slag geslagen was, brandveiligheid werd al meegenomen en ook de ruimtelijke consequenties hiervan, deuren en doorkijkjes waren ingetekend, en de gevel was zichtbaar gemaakt. Aan het einde van de presentatie van Boris werd het bestuur even naar voren gevraagd en werden er een aantal grote borden uit het karton gehaald, twee prachtige impressies van het gebouw werd hen aangeboden. Een biodiverse utopie stond daar te schitteren in een herfstzonnetje. Nu voelt het nog echter, we gaan een prachtig huis voor ons allen bouwen!

Alle renders © Natrufied Architecture

Joey Hodde